“There is an Indian proverb or axiom that says that everyone is a house with four rooms, a physical, a mental, an emotional and a spiritual. Most of us tend to live in one room most of the time but, unless we go into every room every day, even if only to keep it aired, we are not a complete person.”
- Rumer Godden in A House with Four Rooms
Dit is een prachtige quote die meteen omvat wat het belang is van de balans verdelen tussen de verschillende aspecten van het leven. Want zowel het lichamelijke, als het emotionele, het mentale en het spirituele zijn van een belang voor de ervaring van heelheid in ons mens zijn.
De meesten van ons zijn echter geneigd in dezelfde kamer (ik blijf hierin gebruik maken van de mooie metafoor uit de quote) te blijven zitten gedurende de dag. En soms zelfs gedurende een periode in hun leven.
Als je bijvoorbeeld teveel in ‘de mentale kamer’ blijft zitten gedurende de dag kun je doorschieten in het nadenken, analyseren en anticiperen. Het kan dan helpen om naar je lichaam te gaan en je daar op te gaan richten, of om met compassie de emotionele kamer eens te onderzoeken.
Te weinig in deze kamer kan ook problemen geven, enkel beslissingen maken op gevoel zonder dingen te overdenken is bijvoorbeeld ook niet altijd de juiste stap om te zetten.
We kennen vast ook wel het beeld van iemand die teveel in ‘de spirituele kamer’ vertoeft. Deze mensen worden vaak ‘zweverig’ genoemd. Omdat ze niet meer met beide voeten op de grond staan en haast niet aanspreekbaar en begrijpelijk zijn voor ‘de aardlingen’. Ook dan is het lichamelijke van belang, letterlijk je voeten op de grond voelen staan.
Te weinig in de spirituele kamer zou kunnen leiden tot een gevoel van eenzaamheid en van je niet verbonden voelen. Of dit nu met een hogere macht, de natuur of met de ander is, je kunt op vele manieren bezig zijn met spiritualiteit. Kijk daarin dus wat bij jou past.
Nu lijkt het alsof ik ‘de lichamelijke kamer’ erg promoot, maar te veel van die kamer kan ook leiden tot problemen. Door te veel te focussen op je lichaam kun je ook gefixeerd raken en te veel pijntjes of ongemakken gaan voelen waardoor je misschien niet meer in beweging komt.
Te weinig in de lichamelijke kamer kan ervoor zorgen dat je niet in tune bent met je lichaam en de signalen die het af geeft en je niet goed kunt voelen wat je nodig hebt, wat je behoeftes zijn. Wat kan leiden tot het overschrijden van je eigen grenzen en overbelasting.
Er kan ook een periode in je leven komen dat je jezelf teveel in ‘de emotionele kamer’ bevindt en je als het ware in je emoties kunt blijven hangen. Zeker als dit onprettige emoties zijn kan het je het gevoel geven overspoeld te worden door emoties en je het idee geven dat je het niet aan kan.
Te weinig in deze kamer kan je wat afgemat laten worden. Het kan er ook voor zorgen dat je moeite hebt met het omgaan met de emoties van anderen, of je inleven in de ander. Daarvoor moet je namelijk ook in contact zijn met je eigen gevoel en dit toe durven laten.
Zo zie je ook maar dat alle kamers zijn verbonden en dat je bij het teveel van de ene kamer kunt gaan compenseren door een andere kamer (of meerdere) te betreden.
Eigenlijk blijft de strekking van mijn verhaal dat te van alles, of dat nou te veel of te weinig is, niet goed is. Er is een ultieme balans voor een tevreden staat van zijn (de enige goede te).