My moment of Mindfulness

By Astrid Janssen

De mindfulness cursus

De term mindfulness

Mindfulness zou je in het Nederlands kunnen vertalen naar “opmerkzaam zijn”. Het gaat over met je aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, met dat wat er is. Met beide voeten op de grond, toepasbaar op alle handelingen in het dagelijks leven. Het is een manier van hoe je in het leven staat, namelijk vanuit een houding van openheid en nieuwsgierigheid voor de ervaring die er op dat moment is.

 

Middels mindfulness leer je om meer te genieten van het nu, maar ook beter om te gaan met ongemak. Velen van ons leven in ons hoofd en zijn in gedachten vaak in het verleden of aan het plannen in de toekomst. Waardoor we ons soms geleefd kunnen voelen, in plaats van dat we alle aspecten van het leven ervaren en daarmee beleven. Middels het toepassen van mindfulness haal je jezelf uit deze maalstroom en breng je meer kwaliteit terug in je leven. En met de cursus is deze manier van in het leven staan allemaal te leren.

De MBSR cursus

De cursus die ik geef is de 8-weekse mindfulness cursus die ontwikkeld is door Jon Kabat-Zinn, de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) cursus.

Het is in principe een training in aandacht, jezelf leren om met je aandacht op iets in het hier en nu richten, zonder oordeel.

  • Het is een cursus die je doet in een groep (ik hanteer minimaal vijf en maximaal tien deelnemers).
  • In die acht weken kom je één avond per week samen (2,5 uur).
  • Daarnaast oefen je op de overige dagen uit het werkboek en met audio bestanden.

Dit lijkt intensief, maar het wordt ook wel uitgelegd dat je in die acht weken de basis legt voor je mentale conditie die je vanaf dat punt gaat onderhouden. Reken voor elke dag 45 tot 60 minuten oefentijd. Er zijn oefeningen die je langer doet en kleine oefeningen die je tussendoor doet.

Het gaat vooral over ervaren door middel van doen.

Elke week komt er een ander thema naar voren wat besproken wordt om steeds meer verdieping te krijgen in de practice en ook om meer bewustwording over jezelf te krijgen. De toevoeging die ik daarmee aan de cursus maak is dat het ook een inzichtstraining is.

Dus wil je leren:

– Hoe je uit de automatische piloot komt?

– Hoe je aandachtiger en bewuster kunt leven?

– Wat stress voor jou betekent? En hoe je hier het beste mee om kunt gaan?

– Hoe je makkelijker dingen kunt accepteren?

– Hoe op een andere manier om kunt gaan met negatieve gedachtes en ervaringen?

– Hoe je beter voor jezelf kunt zorgen?

Meld je dan aan voor de cursus!

 

Informatie over de MBSR cursus

Op dit moment staat er nog geen cursus gepland, maar laat het vooral via onderstaande link weten dat je geïnteresseerd bent.

Benieuwd hoe anderen de mindfulness training hebben ervaren?

Cliënt ervaringen

"Ik heb deel mogen nemen aan de testpilot van de MBSR-cursus. In eerste instantie deed ik mee omdat ik na een aantal halfslachtige pogingen graag weer eens een cursus echt af wilde maken en daarnaast op zoek was naar wat meer rust en structuur. Wel vroeg ik me af of de cursus echt iets voor mij zou zijn, omdat ik in het dagelijks leven meer praktisch ingesteld ben en graag concrete oplossingen wil hebben voor een probleem. Mindfulness vraagt toch om een iets andere benadering. Ik kan in alle oprechtheid zeggen dat de cursus me verrassend veel heeft gebracht. Ik heb veel geleerd van de inzichten en ervaringen van mijn medecursisten en Astrid zorgde er meteen voor dat iedereen zich op haar gemak voelde. De cursus vraagt zeker wat tijd en toewijding, maar ook nu, zo’n zes weken na afloop, heb ik er nog steeds baat bij. Met kleine oefeningen die ik toepas wanneer ik dat wil, heb ik beter naar mijn lichaam leren luisteren en pak ik veel sneller een écht momentje voor mezelf. Erg waardevol!" - Sylvia ​
"Als iemand zonder voorgaande mindfulness ervaring kreeg ik tijdens een van de lockdowns de mogelijkheid om deel te nemen aan de testgroep van Astrids MBSR-cursus. Ik was nieuwsgierig, maar sceptisch. De nieuwsgierigheid is gebleven, de sceptische houding niet. Niemand heeft mij ooit verteld hoe entertaining mindfulness is. De cursus traint je om op een andere manier bewust te zijn van jezelf en de wereld om je heen: het is één groot avontuur, zonder dat je je huis uit hoeft. Als je dit leest weet je ongetwijfeld al iets over de voordelen van mindfulness, en daarom wil ik juist benadrukken dat het voor mij zo leuk was om het gewoon mee te maken. Astrid heeft de gave iedereen zich gemakkelijk te laten voelen. Ze legt de zaken zonder poespas uit en laat het je vooral ook ervaren. Haar houding heeft mij geholpen om mindfulness beter te begrijpen en te doorvoelen, het bracht me in de juiste stemming en stelde me gerust. Zonder de cursus had ik deze leuke en interessante tak van het leven misschien wel nooit ontdekt en dan had ik echt wat gemist, dus daarom raad ik iedereen die dan ook maar een beetje nieuwsgierig is deze cursus aan! - Anoniem ​
"Ik heb de allereerste mindfulness training van Astrid mogen volgen. Het was een goede introductie in mindfulness en stressreductie voor mensen die hier niet of nauwelijks mee in aanraking zijn geweest. Maar ook wanneer je, net als ik, al wat vaker met mindfulness in aanraking bent gekomen is het fijn om weer eens getriggerd te worden. De cursus heeft een duidelijke opbouw en hoewel het misschien vooraf een behoorlijke commitment lijkt, valt dit tijdens de cursus heel erg mee. De rustige en professionele houding van Astrid maakt dat je je snel veilig en vertrouwd voelt. Ik zou iedereen willen uitdagen eens stil te gaan staan en ruimte te maken voor mindfulness, het verrijkt je leven." - Inge ​

Neem contact op

Je kunt contact met me opnemen via het contactformulier of stuur een mailtje met daarin je vraag en je telefoonnummer naar info@mymomentof.nl en dan bel ik je zo snel mogelijk op.